Nieuws

Cellenbeton lateien plaatsen

In deze blog geven we meer uitleg over cellenbeton lateien en hoe je deze kan plaatsen. Het plaatsen van lateien kan op verschillende manieren en is deels afhankelijk van de latei. Het is een essentieel onderdeel van de constructie en daarom is het belangrijk dat je de juiste aandacht besteed bij het plaatsen van cellenbeton lateien.

Een latei, ook wel linteel genoemd in Belgie, is een draagconstructie die openingen in de wand moet overbruggen. Deze zogehete wanddoorbrekingen zijn meestal ramen en deuren. De latei moet alles wat er boven komt dragen om belasting op kozijnen te voorkomen.

Er is een ding wat alle lateien gemeen hebben, het zijn allemaal balken. Het materiaal daarintegen kan nogal verschillen, zo bestaan er lateien gemaakt van hout, steen, beton, staal, natuursteen, RVS en bij Isoblok zijn de lateien natuurlijk van cellenbeton.

Let goed op dat de latei net zo breed is als de muur eronder, anders sluit het niet aan. Daarnaast moet je er ook op letten dat je latei wel lang genoeg is, het moet namelijk wel stevig liggen om de belasting goed op te kunnen vangen. Meestal is de latei in beide kanten 300mm groter dan de opening die het moet overbruggen. Dit is soms ook wel afhankelijk van de lengte en het gewicht wat het moet dragen. Bekijk ook eens onze detailtekeningen om te zien wat de mogelijkheden zijn van onze geisoleerde lateien.

Duurzaam huis bouwen met cellenbeton

Cellenbeton lateien

Als je ervoor kiest om met cellenbeton te bouwen, is het verstandig om ook cellenbeton lateien te gebruiken. Cellenbeton is een duurzaam bouwmateriaal met vele uitstekende eigenschappen. Een belangrijk voordeel is dat cellenbeton niet krimpt of uitzet, wat scheurvorming voorkomt, mits de materialen correct zijn aangebracht. Scheurvorming kan namelijk leiden tot energieverlies en het ontstaan van koudebruggen, ook bekend als bouwknopen. Dit zijn zwakke punten in de buitenschil van een gebouw, waar de thermische isolatie niet goed doorloopt of aansluit. Koudebruggen komen vaak voor in gevels, daken of vloeren en kunnen de energie-efficiëntie van een pand negatief beïnvloeden.

Isolatie Cellenbeton latei

Wanneer je een cellenbeton muur hebt gebouwd moet je hierop een massieve cellenbeton latei plaatsen. Deze latei is net zo dik en heeft dezelfde eigenschappen als de rest van de muur. Wij hebben een uitgebreid aanbod van zowel cellenbeton blokken als bijbehorende lateien in verschillende lengtes en diktes.

Maatwerk geisoleerde cellenbeton lateien

Voor het Isoblok bouwsysteem worden alle lateien op maat gemaakt. Dit zijn dan ook geen normale lateien maar constructieve en dragende lateien. Deze lateien bestaan niet alleen uit cellenbeton maar zijn een samenstelling van cellenbeton, isolatie, beton en mogelijk betonijzer/staalconstructie. Alle maatwerk lateien worden ontworpen en ontwikkeld aan de hand van de tekening van het project. Hier wordt uit opgemaakt wat voor soort vloer/dak er boven op de verdieping komt.

Wanneer er een betonnen vloer of dak in het werk gestort wordt, zal de latei voorzien zijn van betonijzer. Zo kan de latei ook gevlochten worden in het wapeningswerk en op die manier de beton verstevigen. In het geval van welfsels of een breedplaatvloer is de latei voorzien van een stalen balk. Deze stalen balk gaat dan ook de welfsels mee dragen en ondersteunen. Om zeker te zijn dat de lateien geen problemen opleveren worden ze vooraf de productie altijd berekend door onze constructeur. Zo zijn we er zeker van dat wat we maken ook echt aansluit op jouw project.

Cellenbeton Lateien plaatsen

Het plaatsen van een cellenbeton latei is niet ingewikkeld, het is eigenlijk net zoals het plaatsen van een blok, alleen dan net wat groter en zwaarder. Dat gaat dan ook niet met de hand, om de lateien te plaatsen heb je een kraan of heftruck. Daarom voorzien wij de meeste lateien met hijsogen, zo kunnen ze altijd makkelijk opgepakt worden. Lateien met wapening in het beton hebben dit niet nodig, het betonijzer fungeert zelf ook als punt om aan op te hijsen.

Isolatie cellenbeton latei plaatsen

De foto’s die bij deze uitleg horen zijn van project abtshof, hier werd gewerkt met Legiso. In dat geval moet er altijd eerst gezorgd worden dat de plaats waar de latei komt vlak is. Het is heel eenvoudig om het stuk uitstekende isolatie met een handzaag af te zagen en gelijk te maken met de cellenbeton blokken. Allereerst wordt er op beide kanten een laagje cellenbeton lijm aangebracht zodat de latei zeker op zijn plek blijft. Vervolgens kun je de latei rustig laten zakken en op zijn plek leggen. Aangeraden is om dit met 2 personen te doen zodat je allebij een kant gelijk kan houden. Als de latei waterpas is gesteld kunnen de kettingen los worden gemaakt.

Hieronder zie je hoe het eruit ziet als de latei goed op zijn plek staat. Het hogere stuk van de latei sluit later aan op de dakrandblokken die nog op de Legiso blokken geplaatst moeten worden. Als dit af is kan het inschalen en wapeningswerk beginnen om zo de betonlaag voor te bereiden.

Isoblok cellenbeton latei betonijzer