Nieuws

Hoe bouw je een muur van cellenbeton? Volg dit stappenplan

Ben je van plan om zelf een muur te bouwen en ben je op zoek naar een duurzaam en/of gemakkelijk te verwerken materiaal? Dan is cellenbeton (ook bekend als Ytong of gasbeton) de perfecte keuze. Met zijn lichte gewicht, eenvoudige verwerkbaarheid en uitstekende isolerende eigenschappen, zijn cellenbetonblokken ideaal voor jouw bouwproject. In deze blogpost nemen we je stap voor stap mee in het proces van het bouwen van een muur met cellenbeton. 

Wat heb je nodig?

Voordat we beginnen, is het belangrijk om alle benodigdheden bij de hand te hebben:

  • Cellenbetonblokken
  • Lijmmortel voor cellenbeton
  • Troffel of lijmkam
  • Waterpas
  • Hamer
  • Zaag voor cellenbeton
  • Metselkoord
  • Emmer en mixer voor lijm
  • Rubberen hamer

Stap 1: Voorbereiding van de Ondergrond

Zorg ervoor dat de ondergrond volledig vlak is. Als je bijvoorbeeld op een ruwe betonvloer werkt, is het belangrijk om deze eerst te egaliseren met specie. Plaats de blokken niet in de specie, maar wacht tot deze droog is voordat je de onderste laag vastzet met blokkenlijm.

Stap 2: Lijm voorbereiden en gereedschap

“Voor de blokkenlijm gebruiken we die van Porit uit ons eigen assortiment. Deze meng je volgens de aangegeven verhoudingen op de verpakking. Gebruik een passende lijmkam om de lijm gelijkmatig aan te brengen op de cellenbetonblokken. Wij hebben lijmkammen in verschillende maten, zoals 10 cm, 7 cm en 5 cm, die perfect passen bij de diverse afmetingen van de cellenbetonblokken. Zorg ervoor dat je voldoende lijm aanbrengt, maar niet te veel om te voorkomen dat de blokken gaan verschuiven. Als alternatief kun je ook werken met een lijmpistool en steenlijm gebruiken.

Stap 3: Trek een lijn met een gespannen touwtje.

Om ervoor te zorgen dat je cellenbeton/Ytong muur mooi recht komt te staan, is het slim om een lijn te trekken met een touwtje voor de eerste laag blokken. Op deze manier zullen de blokken van deze rij gelijkmatig en recht staan. Het gebruik van het touwtje kan bij elke volgende laag herhaald worden.

Stap 4: Plaatsing van de Eerste Laag

Breng een dun laagje lijm aan op de ondergrond en plaats de eerste laag cellenbetonblokken secuur. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de blokken perfect waterpas liggen. Deze eerste laag is essentieel voor de stabiliteit van de hele muur. Zet de blokken voorzichtig op hun plaats met behulp van een rubberen hamer.

Stap 5: Blokken op Maat Zagen

Voor het op maat zagen van de blokken is het belangrijk om een speciale zaag voor cellenbeton te gebruiken. Er zijn verschillende soorten zagen: handzaag, reciprozaag en de lintzaag. Voor kleine projecten zoals een paar scheidingswanden of binnenmuren raden we de handzaag aan. Die is gewoon in het assortiment van Isoblok, zo kun je die altijd samen met je cellenbetonblokken, lijm en andere toebehoren bestellen. Bij grotere projecten raden we aan om gebruik te maken van een lintzaag. Deze kun je bij ons huren, neem contact op voor de mogelijjkheden. 

Stap 6: Opbouwen van de Muur

Smeer eerst de zijkanten van de cellenbetonblokken in met lijm voordat je ze naast elkaar plaatst. Gebruik een lijmkam om de lijm gelijkmatig te verdelen. Zet de volgende lagen blokken verspringend, zoals bij traditioneel metselwerk. Hierdoor liggen de voegen van de ene laag niet recht boven die van de andere laag. Controleer regelmatig met een waterpas of de muur recht blijft en de blokken goed op elkaar aansluiten.

Stap 7: Cellenbeton wand verankeren

Als je een muur gaat bouwen, is het belangrijk om deze te verankeren met aangrenzende wanden voor extra stabiliteit en draagkracht. Zonder deze ankers zou de muur los kunnen komen te staan, wat kan leiden tot scheuren of instorten.

Je kunt dit doen door gebruik te maken van veerankers of dilaterende wandankers. Verankering van de muur vindt plaats op de verbindingspunten of aansluitende muren, daar waar de wanden samenkomen. Dit doe je om de 1/2/3 lagen, afhankelijk van het formaat van het cellenbetonblok. 

Stap 8: De laatste laag

Voor de bovenste laag is het belangrijk om een extra centimeter af te zagen, zodat het blok mooi tussen de vorige laag en het plafond past. Na het plaatsen van deze laag,

Blijft er een erg kleine ruimte over tussen de laatst geplaatste laag en het plafond? Vul dit dan op met PU-schuim.

Laat deze goed drogen en verwijder eenvoudig het overtollige materiaal. Op deze manier wordt de laatste laag stevig aan het plafond verankerd.

Stap 9: De muur afwerken

Controleer de muur op eventuele oneffenheden en vul deze op met lijmmortel. Na het plaatsen van de laatste laag blokken, laat de muur goed drogen. volgens de aanbevelingen van de lijmmortelfabrikant. Zodra de muur droog is, kun je eventuele oneffenheden schuren en de muur voorbereiden voor verdere afwerking, zoals schilderen of stucwerk.

Door dit stappenplan te volgen, kun je een stevige en duurzame muur van cellenbeton bouwen. Of je nu een ervaren klusser bent of een beginner, cellenbeton is een gebruiksvriendelijk materiaal dat uitstekende resultaten levert. Veel succes met je project!