Zelf een huis bouwen is voor veel mensen de ultieme droom.

Je eigen huis zelf van de grond af opbouwen betekent volledige controle over ontwerp, indeling en afwerking. Het is aantrekkelijk om zelf je huis te bouwen omdat je zo een woning creëert die perfect past bij jouw wensen en levensstijl. Bovendien kun je kosten besparen door slimme keuzes te maken en zelf de regie te voeren in het bouwproces.

Bij een zelfbouwproject is de materiaalkeuze cruciaal – en daar komt Isoblok in beeld. Isoblok biedt een innovatief bouwsysteem met geisoleerde cellenbetonblokken dat bouwen eenvoudiger maakt voor zelfbouwers. Met Isoblok bouw je duurzaam, makkelijk en snel, dankzij onze unieke combinatie van cellenbeton bouwblokken die zowel de binnenmuur, isolatie als buitenmuur combineren in één element. In deze gids leggen we stap voor stap uit wat er komt kijken bij zelf huis bouwen en waarom bouwen met Isoblok een logische keuze is voor iedereen die zijn droomhuis wil realiseren.

Zelf huis bouwen

Wat je moet weten over zelf huis bouwen

Voordat je begint met zelf een huis bouwen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van wat er allemaal bij komt kijken. Hier zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden:

  • Bouwkavel en vergunningen: Zorg eerst voor een bouwkavel (bouwgrond) waarop je mag bouwen. Voor vrijwel elke nieuwbouwwoning heb je een omgevingsvergunning (bouwvergunning) van de gemeente nodig. Informeer op tijd naar bestemmingsplannen en vereisten en schakel een architect in om een geschikt ontwerp te maken dat aan het Bouwbesluit en lokale regels voldoet. Als je Isoblok in overweging neemt kan je de detailtekeningen al eens delen met je architect, hoe eerder je dit doet, hoe eerder de architect er rekening mee kan houden.
  • Budgettering: Stel een realistisch budget op voor je project. Vergeet niet om naast de kosten voor de grond en materialen ook posten mee te nemen zoals leges (vergunningkosten), architect/ingenieurskosten, eventuele aannemers of gespecialiseerde vakmensen, aansluitingen (water, elektra) en afwerking. Reserveer een buffer voor onvoorziene uitgaven. Door alles goed in kaart te brengen voorkom je verrassingen tijdens de bouw.Planning en tijdsinvestering: Bouwen kost tijd. Maak een globale tijdsplanning van ontwerp tot oplevering. Houd rekening met wachttijden voor vergunningen en leveringen van materialen (hoewel Isoblok bekendstaat om korte levertijden). Bedenk ook hoeveel tijd je zelf kunt besteden aan de bouw en welke taken je eventueel in fases zult uitvoeren.
  • Ontwerp en voorbereiding: Een gedetailleerd plan is het halve werk. Bepaal hoe jouw huis eruit moet zien (aantal kamers, stijl, oppervlakte) en laat eventueel een architect of tekenaar de bouwtekeningen maken. In deze fase kun je al Isoblok betrekken voor technisch advies over het toepassen van ons cellenbeton bouwsysteem in je ontwerp. Denk ook na over de indeling, duurzaamheid (bijv. oriëntatie voor zonlicht) en toekomstbestendigheid van de woning, misschien wil je je huis ook wel levensloop bestendig maken?
  • Zelf doen of uitbesteden: Bepaal eerlijk welke onderdelen van de bouw je zelf kunt en wilt uitvoeren en waar je professionals voor inschakelt. Veel zelfbouwers doen bijvoorbeeld de ruwbouw en afwerking zelf, maar huren een vakman in voor complexe zaken zoals fundering, elektra, loodgieterij of het storten van beton. Met het Isoblok systeem kun je de muren van je huis relatief eenvoudig zelf plaatsen, zelfs zonder metselervaring, maar aarzel niet om hulp te vragen bij lastige klussen. Iedere werkuur die je zelf doet bespaart kosten, maar de kwaliteit en veiligheid staan altijd voorop.

Als je deze punten begrijpt en voorbereidt, leg je een stevig fundament voor een succesvol zelfbouwproject. In de volgende secties duiken we dieper in op de voordelen van bouwen met cellenbeton, en hoe Isoblok je helpt om stap voor stap je eigen huis te bouwen.

Bouwplannen eigen huis bouwen
voordelen bouwen met cellenbeton

Stappenplan voor zelf huis bouwen met Isoblok-producten

Zelf je huis bouwen lijkt misschien een gigantische onderneming, maar met een duidelijk stappenplan en de juiste hulpmiddelen is het goed te overzien. Hieronder vind je een stappenplan voor het bouwen van je huis met het Isoblok bouwsysteem:

Idee & ontwerp: Alles begint met je droom en een plan. Bepaal de globale opzet van je woning: hoeveel kamers, hoeveel verdiepingen, stijl (modern, landelijk, etc.) en grootte. Laat een architect of ontwerper jouw ideeën uitwerken tot een concreet ontwerp en bouwtekeningen. Zorg dat het ontwerp voldoet aan alle bouwtechnische eisen. Tip: betrek Isoblok in deze fase voor advies over hoe je ontwerp het beste past bij ons cellenbeton systeem – bijvoorbeeld de dikte van de muren of speciale constructiedetails.

Fundering leggen: Een stevige fundering is de basis van elk huis. Afhankelijk van je project kan dit een betonplaat, strokenfundering of paalfundering zijn. Vaak laat je de fundering uitvoeren door een professional of aannemer, omdat dit precisiewerk is dat perfect waterpas en volgens berekening moet gebeuren. Na uitharding van het beton kun je starten met de kimlaag en de opstapeling van de draagmuren. Tip: Bouw jij in zuid Nederland? Dan kan Isoblok jouw betonwerken uitvoeren in samenwerking met ons zusterbedrijf Van Empel Betonwerken.

Ruwbouw met Isoblok blokken: Nu begint het echte bouwen met Isoblok. Plaats eerst een kimlaag (eerste laag blokken) op de fundering, die zorgt voor een vlakke start en vochtkering. Vervolgens ga je laag voor laag omhoog met de Isoblok bouwblokken:

Welke blok geschikt is voor jouw bouwproject is afhankelijk van het ontwerp, onze constructeur kijkt hier ook altijd in mee. Het kan ook voorkomen dat je met beide kan werken op verschillende gevels.
De cellenbetonblokken zijn licht en groot, dus je zult merken dat de muren vlot omhoog gaan. Waar nodig plaats je cellenbeton lateien boven deuropeningen en raamkozijnen – Isoblok levert geïsoleerde lateien op maat die precies in ons systeem passen. Na het voltooien van de buitenmuren en eventuele binnenmuren heb je in korte tijd de geraamte van je huis staan.

Legiso blokken: Deze geïsoleerde blokken hebben een handig profiel waardoor je ze droog op elkaar stapelt zonder lijm je kan de groef van het blok op de tand van de laag er onder leggen en je bent al klaar! Controleer wel steeds de waterpasligging en haaksheid.

Lijmiso blokken: Deze variatie heeft vlakke zijden en vergt een dunne lijmlaag (speciaal cellenbetonlijm) tussen de blokken. Ook hiermee bouw je snel, met het voordeel van een sterkere verbinding door de lijm.

Installaties, ramen en deuren: Met een wind- en waterdichte ruwbouw kun je de techniek in. Zaag of slijp sleuven in de cellenbetonwanden voor elektrische leidingen en leidingen voor water en verwarming (cellenbeton laat zich relatief makkelijk bewerken). Plaats de elektra, water- en CV-installaties of laat deze door specialisten installeren. Tegelijkertijd kunnen de kozijnen met ramen en buitendeuren worden ingezet. Nu krijg je een goed beeld van de ruimtes en het licht in huis.

Constructie van vloeren en dak: Zodra de muren staan, is de volgende stap het aanbrengen van vloer(en) en het dak. Vaak wordt voor verdiepingsvloeren prefab beton of hout toegepast; deze rusten op de dragende muren van cellenbeton. Vervolgens komt de kap of dakconstructie. Of je nu kiest voor een schuin dak met gordingen/spanten of een plat dak, zorg voor goede bevestiging aan de muren (eventueel chemische ankers of ingegoten draadstangen bij betonvloeren). Het dak dicht afwerken (dakpannen, EPDM-folie of ander dakbedekkingsmateriaal) maakt de ruwbouw wind- en waterdicht. Vanaf dit moment heb je echt de contouren van je huis af!

Afwerking binnen en buiten: Tot slot werk je het huis verder af. Binnenwanden van cellenbeton kun je direct stuken of glad afwerken, omdat ze vlak zijn opgeleverd. Plafonds, binnen deuren, trap, tegelwerk, sanitair en keuken – alle afbouwtaken komen nu aan bod om het huis bewoonbaar te maken. Aan de buitenzijde kun je cellenbetonwanden op verschillende manieren afwerken: met gevelstuc, steenstrips, een voorzetgevel van baksteen of houten bekleding. Dankzij de geïntegreerde isolatie van de Isoblok muren heb je geen extra isolatiemateriaal meer nodig, wat de afwerking eenvoudiger houdt.

Met bovenstaand stappenplan krijg je een idee hoe het proces verloopt. Natuurlijk is elk project anders; Isoblok staat klaar om je bij elke stap te ondersteunen met advies, service en de juiste producten.

 

Voordelen van bouwen met cellenbeton

Bouwmateriaal kiezen is een van de belangrijkste beslissingen voor je zelfgebouwde huis. Kiezen voor cellenbeton (ook wel gasbeton genoemd) heeft tal van voordelen, zeker in combinatie met het Isoblok bouwsysteem. Enkele belangrijke voordelen van bouwen met cellenbeton:

  • Duurzaam en milieuvriendelijk: Bouwen met cellenbeton is een duurzame keuze. Het materiaal is 100% recyclebaar en wordt milieuvriendelijk geproduceerd. De combinatie van structurele sterkte en isolatie in één materiaal betekent ook minder verschillende grondstoffen. Een goed geïsoleerd huis vermindert je energieverbruik – goed voor het milieu én je portemonnee.
  • Uitstekende isolatie: Cellenbetonblokken hebben van nature een hoge thermische isolatiewaarde dankzij de miljoenen luchtcellen in het materiaal. Dit betekent een energiezuinig huis met lage stookkosten en een prettig binnenklimaat. Bovendien is cellenbeton ook geluidsisolerend, wat zorgt voor een stille en comfortabele woning.
  • Licht van gewicht en toch sterk: Cellenbetonblokken zijn veel lichter dan traditionele volle bakstenen of betonblokken, doordat ze voornamelijk uit luchtporiën bestaan. Dit maakt ze handzamer voor zelfbouwers (makkelijker te tillen en te plaatsen) en ontlast de fundering. Ondanks het lichte gewicht is cellenbeton stevig en heeft het steenachtige eigenschappen, zodat het zonder problemen de lasten van een huis kan dragen. Let op: Een Legiso of Lijmiso blok van 400 mm weegt ± 16 KG maar is ook veel groter dan een baksteen.
  • Hoog brandwerend en vochtbestendig: Cellenbeton is van zichzelf onbrandbaar (brandwerend klasse A1). Je huis heeft daarmee van nature een hoge brandveiligheid. Ook neemt cellenbeton nauwelijks vocht op en is het ongevoelig voor schimmel en rot. Dat maakt het ideaal voor een gezond binnenklimaat en een duurzame constructie zonder zorgen over vochtproblemen.
  • Snelle bouw en minder arbeid: Met grote cellenbetonblokken bouw je sneller dan met traditionele metselstenen. Hele muurdelen kunnen in één keer worden gezet. Isoblok gaat nog een stap verder met Legiso en Lijmiso blokken, waarbij de isolatielaag geïntegreerd is. Je metst of stapelt dus in één handeling de binnenmuur, isolatie en buitenmuur. Dit bespaart enorm veel tijd en arbeidsstappen. Bij Legiso is zelfs geen lijm of specie nodig, waardoor het proces nog sneller en schoner verloopt.
  • Makkelijk te verwerken: Het werken met cellenbeton vergt geen jarenlange ervaring. De blokken zijn eenvoudig op maat te zagen, fresen of te vijlen voor leidingen en aanpassingen. Met de cellenbetonblokken van Isoblok krijg je strakke, vlakke wanden die je direct kunt afwerken (bijvoorbeeld met stuc of dunne gevelbekleding). Dit materiaal is vergevingsgezind voor doe-het-zelvers en levert toch een professioneel resultaat op.
        •  

Kortom, bouwen met cellenbeton biedt een combinatie van constructieve stevigheid, isolatie, veiligheid en gebruiksgemak die ideaal is voor zelfbouwers. In de volgende sectie laten we zien hoe je in concrete stappen je eigen huis kunt bouwen met behulp van de Isoblok-producten.

 

Kimlaag cellenbeton huis bouwen
Zelf een huis bouwen. Duurzame ruwbouw Groeningen
Zelf huis bouwen met cellenbeton Isoblok

Inspiratie: voorbeelden van projecten gebouwd met Isoblok

Een modern afgewerkt huis gebouwd met het Isoblok bouwsysteem. De buitenmuren zijn opgetrokken uit cellenbeton en later gestuukt en voorzien van gevelstrips voor een eigentijdse uitstraling.

Laat je inspireren door wat er mogelijk is als je kiest voor het Isoblok bouwsysteem bij zelf huis bouwen. Veel zelfbouwers gingen je al voor en realiseerden prachtige woningen. Enkele voorbeelden van projecten en huizen gebouwd met Isoblok cellenbetonblokken:

Benieuwd naar meer voorbeelden? Bezoek dan ook eens onze projectenpagina op Isoblok.nl. Je vindt er uiteenlopende cases – van compacte starterswoningen tot ruime villa’s – allemaal gerealiseerd met ons cellenbeton bouwsysteem. Zo zie je met eigen ogen hoe flexibel en veelzijdig bouwen met Isoblok is.

Veelgestelde vragen over zelf huis bouwen met cellenbeton

Bij het oriënteren op zelf een huis bouwen komen waarschijnlijk veel vragen naar boven. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen, specifiek gericht op bouwen met cellenbeton en het Isoblok systeem:


Heb ik een bouwvergunning nodig als ik zelf een huis bouw?
Ja, in Nederland heb je vrijwel altijd een omgevingsvergunning nodig voor het bouwen van een woning – ook als je het zelf bouwt op eigen grond. Dit betekent dat je bouwplannen getoetst worden aan het bestemmingsplan en bouwregels (zoals het Bouwbesluit en BENG-eisen voor energiezuinig bouwen). Het aanvragen van een vergunning doe je bij de gemeente, meestal met hulp van een architect of bouwkundig tekenaar die de benodigde tekeningen en berekeningen aanlevert. Zonder vergunning bouwen kan leiden tot stillegging van het werk, dus zorg dat dit op orde is voordat je start. Bij Isoblok hebben wij ook onze eigen constructeur die gespecialiseerd is in ons bouwsysteem. Alle projecten worden gecontroleerd voor de bouw begint.

Is bouwen met cellenbeton geschikt voor doe-het-zelvers?
Absoluut! Cellenbetonblokken zijn juist erg populair bij zelfbouwers vanwege het gebruiksgemak. Ze zijn lichter dan traditionele bakstenen en worden verlijmd met een dunne lijmvoeg (of in het geval van Legiso zelfs droog gestapeld), wat het proces minder fysiek zwaar en technisch complex maakt. Daarnaast zijn de blokken groot, waardoor je snel resultaat ziet. Veel van onze klanten hadden weinig tot geen metselervaring, maar hebben met ons Isoblok systeem toch succesvol hun eigen huis gebouwd. Uiteraard is een goede voorbereiding en eventueel een korte instructie van voordeel – wij denken graag met je mee en geven tips om vlot van start te kunnen.

Hoe goed is de isolatie van een Isoblok huis?
Een huis gebouwd met Isoblok is uitstekend geïsoleerd. Onze Isoblok-isolatieblokken (Legiso en Lijmiso) bestaan uit een laag cellenbeton én een geïntegreerde laag Kooltherm-isolatie. De blokken van 400 mm hebben een Rc-waarde van 8,0 m²·K/W en een U-waarde van 0,12 W/m²·K, wat ruim voldoet aan de huidige én toekomstige bouwnormen – zónder dat je later nog extra buitengevelisolatie hoeft toe te voegen. Dit is dus hoogwaardiger in vergelijking met traditionele spouwmuurconstructies en een toekomstbestendige keuze. Daarnaast heeft cellenbeton ook thermische massa, wat helpt om temperatuursschommelingen binnen te dempen. Zo blijft je woning in de winter warm en in de zomer koel, met een minimum aan energieverbruik.

Kan ik met Isoblok bouwen zonder professionele aannemer?
Ja, dat is mogelijk. Ons bouwsysteem is ontwikkeld om het bouwproces zo eenvoudig mogelijk te maken, juist ook voor mensen die zelf hun woning willen bouwen. Veel zelfbouwers gebruiken Isoblok om zélf de ruwbouw van hun huis te plaatsen. We begeleiden onze klanten in het proces en kunnen je op weg helpen met bijvoorbeeld een meewerkdag of telefonisch advies tijdens het bouwen. Echter, het volledig bouwen zonder enige professional vereist wel dat je je goed inleest en voorbereidt. In de praktijk combineren zelfbouwers vaak eigen arbeid met het inhuren van vakmensen op kritieke momenten (bv. voor fundering storten, dakconstructie of installatiewerk). Zo heb je het beste van beide: je bespaart op de uitvoeringskosten en behoudt controle, terwijl je voor specialistische taken zekerheid hebt van een expert.

Wat is het verschil tussen Legiso en Lijmiso blokken?
Legiso en Lijmiso zijn twee varianten van onze Isoblok isolatieblokken:

Legiso: Deze blokken hebben een tand-en-groef profiel en kliksysteem, waardoor je ze zonder lijm of mortel kunt stapelen. Het is als het ware “droogstapelen”. Dit maakt de bouw supersnel en je behaalt direct een vlakke, sterke muur. Ideaal voor zelfbouwers die geen ervaring hebben met metselen, want je hoeft alleen de blokken correct te plaatsen en uit te lijnen.
Let op: De eerste laag Legiso wordt in een mortellaag gelegd en rondom de kozijnen moeten de Legiso blokken ook verlijmt worden voor extra stevigheid.

Heb je andere vragen over zelfbouw met Isoblok of cellenbeton in het algemeen? Neem gerust contact met ons op – we beantwoorden graag al je vragen en helpen je verder op weg.

Aan de slag met jouw zelfbouwproject


Sta je te popelen om zelf aan de slag te gaan en je eigen huis te bouwen? Isoblok staat voor je klaar om van jouw droom een werkelijkheid te maken. Of je nu net begint met oriënteren of al concrete bouwplannen hebt, wij bieden de materialen én de expertise om jouw project te doen slagen.

Neem vandaag nog actie: Vraag een vrijblijvend adviesgesprek of offerte aan bij ons team. Samen bespreken we jouw wensen en kijken we hoe het Isoblok bouwsysteem in jouw plannen past. Onze experts kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste producten (Legiso of Lijmiso, diktes van de blokken, etc.) en je tips geven voor de bouwplanning.

Voor complete bouwprojecten bieden wij maatwerk. Vraag eenvoudig een offerte aan en ontvang een scherpe projectprijs op basis van jouw specifieke situatie en benodigde materialen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en profiteer je van het beste tarief.

Gaat het om een kleinere bestelling of een bijbestelling tijdens de bouw? Dan kun je terecht in onze overzichtelijke webshop. Hier bestel je snel en gemakkelijk de benodigde cellenbetonproducten met korte levertijden, rechtstreeks op de bouwplaats geleverd.

Klaar om de eerste stap te zetten? Neem dan nu contact op met Isoblok en zet jouw zelfbouwavontuur in gang. Voor je het weet ben je zelf aan het bouwen aan je eigen huis – met Isoblok als solide basis!

Waar bestaat ons cellenbeton assortiment uit?


Isoblok biedt alle producten die je nodig hebt om jouw huis van kelder tot dak te bouwen met cellenbeton. Een greep uit ons assortiment:

  • Legiso isolatieblokken – Droogstapelbare cellenbetonblokken met geïntegreerde hoogwaardige isolatie. Ideaal voor snelle bouw van buitenmuren zonder metselen. Ontdek Legiso
  • Lijmiso isolatieblokken – Geïsoleerde cellenbetonblokken voor verlijming. Biedt dezelfde isolerende eigenschappen, met dunne lijmlaag voor de verbinding. Bekijk Lijmiso
  • Cellenbeton blokken (5 – 30 cm) – Standaard cellenbetonblokken in diverse diktes, geschikt voor niet-dragende binnenmuren, aanbouwen of situaties waar geïntegreerde isolatie niet nodig is. Ook te gebruiken in combinatie met extra isolatie. Alle cellenbeton blokken
  • Lateien – Naast standaard cellenbeton lateien produceren wij zelf ook geïsoleerde cellenbeton lateien op maat passend bij het bouwproject. De lateien kunnen ook voorzien zijn van een stalen balk, betonstaal of uitwerking als hoeklatei is ook mogelijk. Meer over lateien
  • Toebehoren – Alle benodigde hulpmiddelen zoals speciale lijm, gereedschappen (zoals lijmscheppen) en bevestigingsmaterialen. Klik hier om toebehoren te bekijken

Alle Isoblok producten zijn eenvoudig online te bestellen via onze website. We leveren door heel Nederland en België, vaak al binnen enkele weken. Zo heb je tijdig je materialen in huis om zonder oponthoud te starten met bouwen. Twijfel je welke producten je exact nodig hebt of bijvoorbeeld over de hoeveelheid? Neem gerust contact op voor persoonlijk advies – we helpen je graag om de juiste hoeveelheden en types te kiezen voor jouw project.


Zelf bouwen? Neem contact met ons op

Ben je van plan om zelf een huis te gaan bouwen en wil je sparren over de mogelijkheden met Isoblok? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee over materiaalkeuze, planning, of een offerte op maat voor jouw bouwproject.

Misschien ben je nog helemaal niet zo ver dat je een offerte aan wil vragen, dat is geen enkel probleem. Bij ons kun je ook altijd terecht om de detailtekeningen samen te bespreken en het bouwsysteem te komen ervaren.

Of je nu nog in de oriëntatiefase zit of al bijna wilt starten – wij helpen je graag op weg met praktisch advies en eerlijke antwoorden. Bel ons, mail ons of vul het contactformulier in – we streven er naar om binnen 48 uur te reageren.